Zijn met wat er is

Mijn zus wilde juf worden en mijn broer bioloog. Ik had geen idee. Zo werd ik kleuterleidster, kraker, activist, emancipatiewerker en timmervrouw. En had nog steeds geen idee.

Totdat er in korte tijd een aantal mensen in mijn directe omgeving overleed en ik actief bij hun uitvaart was betrokken. Ik besloot uitvaartbegeleider te worden en vond het heel fijn om mensen te helpen bij het vormgeven van een afscheid. Na zes jaar was ik op; al mijn energie ging als uitvaartbegeleider naar de organisatie van een uitvaart en dat deed een te groot beroep op mijn doe-kant. Ik verlangde ernaar om meer te voelen en te zijn.

In mijn zoektocht naar een nieuwe richting belandde ik bij HOLOS, academie voor massagetherapie. Dit was voor mij een mooie combinatie van bewustwording en een nieuw vak. Ik leerde meer verbinding te maken met mijn binnenwereld, de taal van mijn lichaam beter te kennen en ik leerde naast masseren ook over contact maken, verbinding, diepgang. Ik werd geraakt door een nieuwe manier van in het leven staan: zijn met wat er is. In 2006 werd mijn bedrijf, De luwtemassage, geboren! In de Luwte zorg ik voor een plek waar je uit de wind jezelf kan gaan voelen.

Al meer dan tien jaar help ik mensen om meer verbinding te maken met zichzelf en hun lichaam. Dit doe ik vanuit een holistische visie, die uitgaat van verbinding tussen lichaam en geest. Massage en aanraking dienen als ingang tot bewustwording, fysieke klachten als mogelijke boodschappen, en voelen in het lichaam is de leidraad. Ik begeleid met massagetherapie ook mensen in een rouwproces; rouw is namelijk altijd voelbaar in het lichaam.

Vanuit mijn behoefte om mijzelf te blijven ontwikkelen, volgde ik een opleiding tot lichaamsgericht coachen, een mindfulness- en compassietraining, focussen, een training Nabij blijven bij Landelijk Steunpunt Rouwverwerking en allerlei nascholingen op het gebied van massage en lichaamswerk. Maar het leven zelf is mijn grootste opleiding: door alles wat ik zelf meemaak steeds te doorvoelen is zijn met wat er is, door vallen en opstaan, steeds meer door mij belichaamd.

Omdat ik mij nog meer wilde richten op mensen in de rouw werd in 2016 het zusje van de Luwte geboren: Rouwen met compassie. In deze praktijk laat ik alles wat ik heb geleerd en wie ik ben samenkomen, zodat ik het door kan geven. Compassie is een woord dat mij zacht maakt: mededogen, liefde en vriendelijkheid. Voor mij gaat compassie over alles van de ander (en mijzelf) helemaal kunnen zien, vanuit een zachte en open aanwezigheid. Dat alles met vriendelijke mildheid gezien mag worden. Hoe lelijk, pijnlijk of akelig ook. Het gaat over voelen zonder verdrinken en aanwezig zijn zonder ontkenning.

Ik vind het mooi en fijn om vanuit deze houding te leven en mensen in de rouw handvatten te geven om vanuit compassie met zichzelf om te leren gaan.

holos logo

Al jaren geef ik les op Academie HOLOS. Ik ben docent Persoonlijke en Therapeutische Ontwikkeling. Ik houd er erg van om voor groepen te staan en mijn kennis en levenservaring door te geven. Ook vind ik het fijn om betrokken te zijn bij deze inspirerende school, waar ik veel diepgang vind en mijn creativiteit kan uiten.

Naast mijn werk heb ik ook nog een leven! Ik ben daarin moeder van twee volwassen kinderen en partner van Marten Jan. Ik woon in Amsterdam, de stad waar ik zo van hou door zijn vrijzinnigheid en openheid. Ik laad me op met cultuur én in de natuur.