Lichaamsgerichte begeleiding bij rouw

mijn boomlange vader

De boom die bindt

Zo heette de oeroude kastanjeboom op het schoolplein van de Rijksleerschool en de Kweekschool waar mijn vader leraar pedagogiek was. Ik was een klein meisje en was trots op mijn vader. De boom verbond de leerlingen en de leerkrachten, die toen nog gewoon juffen  en meesters heetten én hij bond ook generaties met elkaar. Generaties kinderen die tikkertje speelden rondom de boom en haar kastanjes raapten voor de herfsttafel. Hij bond ook generaties vogeltjes die er hun nestjes in maakten. Ik herinner me nog een ceremonie rond de boom, eind jaren ‘70. We namen afscheid van de kastanjeboom, de school ging verhuizen naar nieuwbouw en heette geen Kweekschool meer, maar Pedagogische Academie. Mijn vader was er inmiddels directeur en ik was er studente. Op een gekke manier gaf dat mij een gevoel van trots én veiligheid.

Ik heb ook een boom die bindt. Hij staat stoer bij de ingang van het Amstelpark en ik passeer hem dagelijks op mijn ochtendwandeling. Ik ken deze boom alweer 30 jaar, sinds ik mijn toen piepkleine kinderen uitliet in het park. Hij staat een beetje los van andere bomen, aan de rand van een grasveld. Hij is heel hoog en heeft zo’n omvang dat als we hem met zijn tweeën zouden omhelzen onze handen elkaar net raken.

Hij herbergt roodborstjes en meesjes én ieder jaar nestelt zich een boomklever in het nestkastje. 

Vandaag sta ik een tijdje te leunen tegen zijn groene bemoste stam en ik ruik de winterse aarde-lucht. Ik denk aan mijn vader, die een boom van een man was. Ik verbeeld me dat hij achter me staat en dat ik tegen hem aan leun. Mijn voeten staan op zijn immense wortels. Ik heb ooit gelezen dat de wortels van een boom net zo diep reiken in de grond als de hoogte van zijn kruin. Ik stel me voor me dat mijn voeten ook wortels hebben die zo diep zijn als mijn lengte.

Vandaag bindt de boom mij met de aarde. En via deze herinnering met mijn vader. Hij voelt weer even heel dichtbij. 

Iedere eerste woensdag van de maand verzorg ik individuele wandelcoaching-sessies in het Amstelpark. Kijk op de pagina wandelen voor meer informatie.

Wandelen en rouw

Deel dit blog
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Compassiebrief Rouwen met Compassie

Wil je ieder seizoen een mail van mij ontvangen met verhalen, tips voor boeken en inspiratie? Schrijf je dan in.
‘Verhalen van (h)erkenning en troost’

 • Corinne de Graaf
 • Rouwen met Compassie
 • 0610694910

Rouwen met Compassie • Groen van Prinstererstraat 65-bg • Amsterdam-Westerpark