Lichaamsgerichte begeleiding bij rouw

Lichaamsgerichte begeleiding bij rouw

Ben je massage- of lichaamsgericht therapeut? Heb je belangstelling voor rouw en verlies? Heb je ook cliënten met verlies in je praktijk en zou je meer willen leren over lichaamsgerichte begeleiding? Dan past deze nascholing bij jou!

In een tiendaagse nascholing word je toegerust om cliënten met rouw in je praktijk te begeleiden, met compassie, kunde en inzicht.

Sinds 2018 is er een 10 daagse nascholing, waarin je een kader aangereikt krijgt voor lichaamsgerichte begeleiding bij rouw. Het is een ervaringsgerichte opleiding waarin je je vier maanden onderdompelt in het thema rouw. Je krijgt veel aangereikt én je gaat zelf ervaren en onderzoeken. Aan het einde van de scholing kun je jouw ervaringen, de aangeboden theorie en inzichten vertalen naar handreikingen voor cliënten. Je kunt dit uiteindelijk gaan integreren in je eigen manier van werken. Daarnaast kun je lid worden van het landelijk netwerk, zodat jouw expertise ook zichtbaar wordt voor jouw cliënten. De nascholing is geaccrediteerd door de SNRO voor 177 studiebelastingsuren/6,35 EC.

Data  voorjaar 2024 wegens persoonlijke omstandigheden start er in het najaar van ’24 helaas geen groep.
Blok 1 20 en 21 maart
Blok 2  10 en 11 april
Blok 3 15 en 16 mei
Blok 4 12 en 13 juni
Blok 5 26 en 27 juni

Opleiding

• Ben je massage- therapeut, hapto- , craniosacraal- of  fysiotherapeut? Ben je masseur met ervaring?

• Weet jij hoe je via aanraking mensen kunt laten voelen en hoe je ze daarin kunt begeleiden?
• Wil jij leren hoe je cliënten die te maken hebben met rouw en verlies kunt helpen? Of heb je zelf te maken (gehad) met rouw en verlies?
• En wil je wat je zelf hebt geleerd doorgeven aan je cliënten, ze hierin begeleiden?

*) om voor accreditatie in aanmerking te komen dien je een afgeronde opleiding in de Complementaire zorg op HBO-niveau te hebben , zoals HOLOS, Academie voor Massage en Beweging , Esoterra , Upledger instituut, Peirsman Cranio Sacraal Academie, Synergos, academie Haptonomie etc.

*) Voel je dat deze opleiding je aanspreekt, maar voldoe je niet aan de eisen voor accreditatie: neem gerust contact op, dan kijken we samen of deze scholing  bij jouw achtergrond en jou past.

Dan is deze unieke opleiding op jouw lijf geschreven! Gratis kennismakings- webinar op woensdag 14 februari 2024

In 4 maanden breid jij je kennis én kunde uit met praktische methodieken en theoretische basiskennis over rouw en verlies anno nu. Je kiest een specialisatie waar veel behoefte aan is. Voor deze opleiding is ervaring in rouwbegeleiding niet noodzakelijk. Data 2023 kun je onderaan deze pagina vinden.

Nieuws over de opleiding

Wil je met regelmaat een mail van mij ontvangen met informatie over de opleiding? Schrijf je dan in.

Waarom deze nascholing voor lichaamsgerichte therapeuten?

In mijn praktijk Rouwen met Compassie laat ik alles wat ik heb geleerd en wie ik ben samenkomen. Dat wil ik heel graag doorgeven. Vanuit die wens is de opleiding Lichaamsgerichte Begeleiding bij Rouw ontstaan. Ik wil jou als lichaamsgerichte therapeut opleiden, toerusten en meenemen in mijn expertise en visie. Zodat jij je curriculum uitbreidt en cliënten op professionele wijze kunt begeleiden bij rouw en verlies.  Wil jij werken met cliënten met rouw? Schrijf je dan in voor de opleiding.

Na deze opleiding:

 • kun je lid worden van het landelijke netwerk van gecertificeerde lichaamsgerichte rouwbegeleiders
 • ben je toegerust om cliënten met rouw een begeleidingstraject aan te bieden
 • kun jij je door deze specialisatie veel makkelijker profileren
 • heb je een waardevol netwerk van vakgenoten
 • beschik je over nieuwe tools, technieken, kennis en inzichten
 • heb jij je eigen stijl van begeleiden (her-)ontdekt en de vrijheid ervaren die je daarin kunt nemen
 • gaat jouw praktijk groeien met nieuwe cliënten
 • heb jij je eigen verliezen meer geïntegreerd en getransformeerd
 • ben jij persoonlijk enorm gegroeid
 • wordt jouw werk leuker, meer verdiepend en bevredigend

Begeleiding bij rouw kun je leren

De opleiding bestaat uit 5 blokken van twee dagen in totaal zijn er dus 10 lesdagen. Je gaat werken met casuïstiek uit de praktijk, theorie en ervaring worden gekoppeld. Je krijgt een rijk palet van oefeningen en gesprekstechnieken aangereikt en je massage-vaardigheden zullen zich verdiepen. Ik zal ruimschoots delen uit mijn jarenlange ervaring. We werken met een kleine groep, waarin persoonlijke ervaringen in een veilige bedding gedeeld kunnen worden. Met het certificaat ‘Lichaamsgerichte begeleiding bij rouw’ kun je lid *) worden van het landelijke netwerk van lichaamsgerichte therapeuten: www.rouwenmetcompassienetwerk.nl Zeer effectief voor jouw zichtbaarheid als professional.

*) om lid te worden van het Landelijk Netwerk dien je een een afgeronde opleiding in de Complementaire zorg op HBO-niveau te hebben , zoals HOLOS, Academie voor Massage en Beweging , Esoterra , Upledger instituut, Peirsman Cranio Sacraal Academie, Synergos, academie Haptonomie etc.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

De lesdagen zijn van 10:00-17:00 in de Ruimte, Weesperzijde 79 A in Amsterdam.

Blok 1 - Basisdagen

Kijken naar jouw eigen verlies en rouw in je leven/eigen levenslijn Theoretische basiskennis over rouw Mythes over rouw ontmaskeren: wat kunnen we leren van de hedendaagse theorieën over rouw in onze begeleiding? Welke inzichten heb je nodig om zelf te kunnen begeleiden? Hoe begeleid je een intakegesprek over een verlieservaring met je cliënt? Hoe zorg jij voor jezelf als je geraakt wordt?

Blok 2 - Rouw in je lichaam

Hoe laat rouw zich in het lichaam zien en voelen? Wat is compassie en wat kun je je cliënten hierin aanbieden? Oefeningen in lichaamsgerichte begeleiding (zonder massage) uit haptonomie en compassietraining Herkennen, erkennen en niet vereenzelvigen Met lege handen durven staan als begeleider Hoe ben jij zelf met diepe gevoelens?

Blok 3 - Rouw en schriklichaam

Wat is de relatie tussen schrik en rouw. Hoe kun je omgaan met schrik in je lijf? Wat kun je hier je cliënten in aanbieden. Welk verlies heeft bij jou sporen nagelaten in jouw lichaam. Het ‘schriklichaam’, trauma en verlies Psoas- de spier van de ziel Hoe kun je via aanraking contact maken met deze spier die zo verbonden is met het schriklichaam?

Blok 4 Bedding voor rouw

Hoe kun je een cliënt helpen om bedding te laten ontstaan voor een groot verlies? Technieken uit Systemisch werken via het lichaam Niet loslaten maar toelaten Rouw aannemen en rouw verduren. Steun ervaren via het lichaam

Blok 5 afronding opleiding/ Schrijven

In het laatste blok klim je op het podium. Dit klinkt spannender dan het is hoor. Via een persoonlijke presentatie kun je laten zien waar het bij jou over gaat bij Lichaamsgerichte Begeleiding bij rouw en waar jij zelf in geraakt en gegroeid bent. in dit blok integreer je alles wat je hebt geleerd en geef je een sessie aan elkaar.
Op de tweede dag schrijf je aan je persoonlijke pagina voor het Landelijk Netwerk Rouwen met Compassie. Ook ga je kijken hoe je op een speelse en ontspannen manier een blog voor je praktijk over rouw kunt schrijven.

Schrijf je in voor de opleiding en neem deel aan ons landelijk netwerk

Inschrijven Bekijk Deelnemers

Jouw investering

5  blokken van twee dagen

Kosten 10-daagse opleiding € 2075,-(btw vrijgesteld)

Dit bedrag is inclusief:
€75,- inschrijfgeld
opleidingsmateriaal
koffie en thee

Betaling

Bij de bevestiging van aanmelding ontvang je een factuur voor het eenmalig verschuldigde inschrijfgeld van €75. Dit bedrag dient binnen 14 dagen na de factuurdatum bijgeschreven te zijn op bankrekeningnummer. NL78 ASNB 88329785 47 t.n.v. Rouwen met Compassie.  Het resterende bedrag dient 4 weken voor aanvang van de opleiding bijgeschreven te zijn. Betaling in 2 termijnen is in overleg mogelijk. De aanmelding is pas officieel nadat het inschrijfgeld is overgemaakt.

 • Corinne de Graaf
 • Rouwen met Compassie
 • 0610694910

Rouwen met Compassie • Groen van Prinstererstraat 65-bg • Amsterdam-Westerpark