Lichaamsgerichte begeleiding bij rouw

Geen 7 tips voor de kerstdagen

Geen 7 tips voor de kerstdagen

Ze lokken mij altijd, die rijtjes met tips. Vijf tips om meer te stralen, 7 manieren om gelukkiger te worden, 4 tips om slank te worden en voor altijd blijven. Meestal stellen de rijtjes mij dan teleur, ik wist alles al of ze zijn zó kort door de bocht dat het nergens over gaat. Ook rondom de feestdagen in december verschijnen ze op Facebook en sites van rouwbegeleiders en uitvaartondernemers: hoe kom je de feestdagen door als je rouwt? En dan volgt een rijtje tips die je natuurlijk zelf al lang had bedacht. Je bent niet gek toch? 

Wat ga je doen met kerst? 

In mijn praktijk is het de laatste weken ook steeds (even) een onderwerp: wat ga je doen met de feestdagen? Wezenlijk en belangrijk om over na te denken. Want als je iemand hebt verloren, of er als er een ander verlies is, zijn de feestdagen lastig: confronterend en soms niet om naar uit te zien. Fijn om daar van te voren dus goed bij stil te staan en te bedenken hoe je ook met deze dagen goed voor jezelf zorgt.
Van mij dus geen tips of adviezen hoe jij de feestdagen moet doorbrengen, omdat ik ervan overtuigd ben dat je dat zelf het beste weet. Wel heb ik wat wensen. En vooruit, ik verpak ze in een rijtje. Drie wensen voor een compassievolle kerst.

Wens 1: liefde en een beetje anarchie 

Ik wens je toe dat je je niet gek laat maken door alles wat moet en hoort met kerst. En dat je je met zorg en liefde kunt omringen. Dat je een knuffel vraagt en krijgt als je wilt en dat je er aan denkt om af en toe jezelf even een knuffel te geven. Door jezelf even letterlijk te omarmen of door met aandacht je hand op je hartgebied te leggen.

Wens 2: lucht en lachen

Ik wens je toe dat er lucht voor je is. Dat je kunt blijven ademen, in én uit. Dat je ook lekker naar buiten gaat, waar er nog meer lucht te happen is. Dat er ook lucht is omdat je kunt lachen en er ruimte is voor humor.

Wens 3: licht om het donker heen

Ik wens je licht toe, licht om het donker heen. Kaarslicht en zonlicht. Licht in je hoofd, licht in je lijf. Licht door mooie woorden of een fijn boek. Licht door lichte herinneringen aan degene die je mist. Ik wens je kerstdagen waar gemis mag zijn in het licht.

Tot slot een gedichtje van Hans Andreas:

Het licht doet me 

van tijd tot tijd 

herinneren aan het licht 

Als je tijdens de kerstdagen behoefte hebt om even uit te reiken, schroom dan niet; ik ben beschikbaar voor een chatje via app of sms. 0610694910
En wil je begeleiding in het nieuwe jaar: vanaf 7 januari is mijn praktijk weer geopend.
 
 
 

Deel dit blog
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Compassiebrief Rouwen met Compassie

Wil je ieder seizoen een mail van mij ontvangen met verhalen, tips voor boeken en inspiratie? Schrijf je dan in.
‘Verhalen van (h)erkenning en troost’

 • Corinne de Graaf
 • Rouwen met Compassie
 • 0610694910

Rouwen met Compassie • Groen van Prinstererstraat 65-bg • Amsterdam-Westerpark