Lichaamsgerichte begeleiding bij rouw

Heen en weer tussen doorleven en terugkijken

In mijn favoriete kinderboek Pluk van de Petteflet is er een Heen- en weerwolf. Hij brengt je, als je dat vraagt, met zijn bootje naar de overkant van de rivier, dag en nacht. Misschien is rouwen ook wel heen en weer varen. Een kleine illustratie hiervan is  het voorbeeld van Yvonne.  

Parkeren

‘Als ik steeds toegeef aan mijn verdriet, dan kan ik helemaal niet meer functioneren”, zegt Yvonne mij naar aanleiding van mijn vorige blog, over de helende kracht van uithuilen.’Het geeft me juist zoveel dat ik mijn werk kan blijven doen. Als ik daar ben, kan ik mijn verdriet even parkeren en dat doet me goed.’
We hebben het er even over hoe fijn het is dat zij haar werk als steunend ervaart. Hoe belangrijk het voor haar is dat zij niet ook dát heeft moeten inleveren.

Heen en weer

Later, op de massagetafel masseer ik haar buik. Bij de aanraking van haar maaggebied komen diepe snikken vrij. Mijn handen blijven er stil bij en de tranen rollen zachtjes over haar wangen. Na afloop zucht ze diep, haar ogen staan helder en haar wangen hebben weer kleur. ‘Goed om hier weer bij te kunnen zijn’, geeft ze terug en stapt de wereld weer in.
Yvonne laat zien dat je als je rouwt je vaak heen en weer gaat. Van de ene kant naar de andere. Van afleiding van verdriet naar stilstaan bij gevoelens. Van manieren zoeken om door te gaan naar luisteren naar je wanhoop. Van nieuwe wegen bewandelen naar oude wegen herinneren. Soms verblijf je op de ene oever, soms wat langer op de andere.

Je lichaam als kompas

Je lichaam kan je laten voelen wanneer je misschien te lang op de ene oever bent of te weinig op de andere.  Als je je agenda zo vol hebt met afleiding, werk en sociale dingen, kun je misschien niet meer slapen of je ontspannen. Of heb je steeds een knoop in je buik. Dan kan het heilzaam zijn om weer stil te staan en te gaan voelen wat je nodig hebt. Als je zoveel verdriet voelt, dat je lijf beurs voelt en je nergens van kunt genieten, dan is het misschien wijsheid om een vriendin te bellen en naar het bos te gaan. Je bent van harte welkom in mijn praktijk, ik kan je helpen bij het luisteren naar de stem van je lijf.
Als je luistert  naar signalen van je lichaam en je deze met je wijze verstand kunt vertalen weet je zelf wanneer je de Heen-en weerwolf moet aanroepen. Drie keer fluiten, hij komt eraan, dag en nacht.
 
 

Deel dit blog
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Compassiebrief Rouwen met Compassie

Wil je ieder seizoen een mail van mij ontvangen met verhalen, tips voor boeken en inspiratie? Schrijf je dan in.
‘Verhalen van (h)erkenning en troost’

 • Corinne de Graaf
 • Rouwen met Compassie
 • 0610694910

Rouwen met Compassie • Groen van Prinstererstraat 65-bg • Amsterdam-Westerpark