Lichaamsgerichte begeleiding bij rouw

Wat is rouw voor jou?

Kijken in de Ziel 

In december wordt de serie gesprekken over rouw Kijken in de ziel van Coen Verbraak herhaald.  Coen Verbraak interviewt 7 mensen die vertellen over hun ervaring met verlies. Ik vind het altijd pittig om deze verhalen te horen. Ook in mijn praktijk en bij de interviews die ik maak, als mensen vertellen over wie zij rouwen. De verhalen raken mij altijd, ze bevestigen pijnlijk hoe niet-maakbaar het leven is en wat ons kan overkomen. In mijn praktijk maak ik, van binnen vaak een buiging voor het lijden dat spreekt uit de rouwverhalen. En voor de moed en de veerkracht die er altijd ook is. Ook bij deze uitzending boog ik diep voor de mensen die getuigden van hun rouw. 
Zij rouwden allemaal om verschillende verhalen én op eigen wijze.  Om de twee baby’s, Sarah en Liv, die gestorven waren, zodat zij nu de moeder was van één levend kind en twee dode dochtertjes. De 50-betreurt , nog altijd, dat zijn ouders waren omgekomen in Tenerife en is  nog immer het jongetje dat op het muurtje zat te wachten. Sander rouwt na 9 jaar anders over de dood van zijn man Jos Brink. Voor de jongere broer bleef de suicide van zijn zus een spook in de kast. De sterke weduwe wacht stiekem nog steeds tot haar man thuis komt  en opstaan is iedere ochtend opnieuw verschrikkelijk.
Eén vraag van Coen was, aan alle mensen, hoe zij hun rouw zouden beschrijven. Hun antwoorden waren zo divers als hun verhalen:

rouw is zielenpijn
rouw beheerst je hele systeem, echt álles
rouw is de achterkant van liefde
er is niet één gebied waarin het niet schrijnt
rouw is door je hoeven zakken
rouw is een tegengestelde beweging
rouw is dat enorme verdriet verweven in mijn leven, dat het een onderdeel van mijzelf wordt.

Ik stelde mij voor dat ik in één zin zou moeten vangen wat rouw voor mij is en kwam tot deze twee zinnen.

Rouw is jezelf opnieuw ontwarren
Rouw is verbonden met liefde
 

Welke woorden komen bij jou op, wat is rouw voor jou? Zou je deze woorden met me willen delen? Dat kan door een reactie op Facebook, of door mij een berichtje te sturen via mijn site.

Heb je de serie vorig jaar niet gezien of wil je, net als ik, nogmaals kijken, de volgende  uitzending van Kijken in de Ziel  is  woensdag  6/12 om 20.25 op npo 2. De eerste uitzending was op 2-1. 

De illustratie van de ladder naar de hemel is van mijn broer Gert de Graaf

Deel dit blog
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Compassiebrief Rouwen met Compassie

Wil je ieder seizoen een mail van mij ontvangen met verhalen, tips voor boeken en inspiratie? Schrijf je dan in.
‘Verhalen van (h)erkenning en troost’

 • Corinne de Graaf
 • Rouwen met Compassie
 • 0610694910

Rouwen met Compassie • Groen van Prinstererstraat 65-bg • Amsterdam-Westerpark