Lichaamsgerichte begeleiding bij rouw

Kunst als troost

Saaaaaai en veeeeeel

Als kind werd ik wel eens door mijn ouders meegenomen naar een museum of een kerk. Ik vond kunst kijken nooit heel veel aan, eigenlijk vond ik het vooral heeeel erg saai. Ook later werd ik in een museum vooral enorm overspoeld door de hoeveelheid en raakte ik gefrustreerd en moe .

Ik heb nu het geluk dat ik in Amsterdam woon, dat ik een museumjaarkaart heb én dat ik een man heb die mij heeft geleerd om kijken naar kunst in musea. Hij heeft me geleerd om te doseren, dat je niet alles kan zien in een museum. Doordat hij verbanden kan leggen en weet heeft van (kunst) geschiedenis begrijp ik nu meer wat ik zie en dat helpt mij ook om meer te kunnen genieten. (voordeel bij mij is dat ik de kennis nooit lang onthou, dus hij kan het steeds opnieuw vertellen).

Laven aan de lieve blik van opa Pieter….

Ik ga nu regelmatig even langs in het rijksmuseum. In het Azie paviljoen ga ik dan een kwartiertje zitten bij mijn favoriete Boeddha beeld, die ik opa Pieter noem en die mij altijd zó eindeloos lief en begripvol aankijkt. Of ik ga even langs bij de schilderijen van Breitner, die zo over het volle leven gaan en waar ik blij van word. Of ik ga even langs het schilderij van  Liotard uit de 18 de eeuw,  van een prachtige vrouw in een nog prachtigere jurk, ik noem haar Patries, waar  zo veel schoonheid en rust van uitstraalt. Of.. of… er zijn inmiddels zoveel kunstwerken waar ik mij aan laaf. En altijd, na zo’n bezoekje voel ik me verrijkt, verruimd en getroost.
Als toetje ga ik dan vaak nog even zitten bij de fontein buiten, waar de hele wereld speels van wordt.
Heb jij ook zin om eens mee te gaan naar het Rijksmuseum en je te laten verrassen, beroeren, verruimen en troosten? Laat je dan op  4 november meenemen door Marten Jan en mij voor een rondleiding Kunst als Troost van 14.30-16.30
F
Kosten exclusief entree museum €15,- Je kunt je opgeven door te bellen of een berichtje te sturen.
 
 
 
 
 
 
 

Deel dit blog
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Compassiebrief Rouwen met Compassie

Wil je ieder seizoen een mail van mij ontvangen met verhalen, tips voor boeken en inspiratie? Schrijf je dan in.
‘Verhalen van (h)erkenning en troost’

 • Corinne de Graaf
 • Rouwen met Compassie
 • 0610694910

Rouwen met Compassie • Groen van Prinstererstraat 65-bg • Amsterdam-Westerpark