Lichaamsgerichte begeleiding bij rouw

Massagetherapie

4 oktober 2022

Ik kan helaas geen nieuwe cliënten meer aannemen. Zoek je hulp? Kijk dan op de site van het Landelijk Netwerk Rouwen met Compassie voor een lichaamsgericht therapeut bij jou in de buurt. 

 

Als je rouwt, rouwt je lichaam mee. Rouw en verdriet slaan zich vaak op in je lichaam.

Misschien negeer je de klachten of heb je niet de relatie gelegd met jouw rouwproces. Je wilt weer ontspannen en meer rust in je hoofd ervaren. Verbinding voelen tussen je hoofd en je lichaam. Je verlangt ernaar om weer ontspannen te kunnen slapen, zodat je uitgeruster bent en meer energie hebt.

Massage heeft een effect op veel fysieke aspecten: spieren en bindweefsel, organen, het hormoonstelsel en het zenuwstelsel. Ook op psychisch niveau heeft massage effect. Aanraking is van levensbelang (een baby sterft als hij niet wordt aangeraakt) en daarom wordt massage ook vaak als troostend, verzachtend en ontspannend ervaren. Spanning, onverwerkte gevoelens en je levensgeschiedenis liggen allemaal opgeslagen in je lichaam. Door massage kan dit voelbaar worden.

Even voorstellen

Mijn naam is Corinne de Graaf.  Na jaren als uitvaartbegeleider te hebben gewerkt ben ik in 1999 de opleiding tot massagetherapeut gaan volgen aan de Academie Holos. vanaf 2006 geef ik daar ook met veel plezier lesgegeven, eerst als massagedocent, nu als docent Persoonlijke Ontwikkeling, docent Integratie en later ook als lid van de examencommissie. Daarnaast heb ik de opleiding lichaamsgerichte therapie en Rouw ontwikkeld voor (massage)therapeuten.

De wijsheid van je lichaam

Bij massagetherapie gaat het om het bewust ervaren van wat je voelt en denkt. Het uitgangspunt is wat er nú speelt in je leven, in je gevoel of in je lichaam. Je lichaam is daarbij de poort naar het nu.

Door stil te worden en heel bewust te voelen, kan de verbinding tussen hoofd en lijf en tussen denken en voelen worden hersteld. Je denken kan dan weer ondersteunend worden. Massage kan dus ontspannend zijn voor zowel je lichaam als je denken.

Door te luisteren en waar te nemen in je lichaam ga je (subtiele) sensaties in je lijf voelen én kunnen vertalen. Als een gebied in je lichaam (waar spanning zit) wordt gezien, beluisterd en erkend, gaat het vaak als vanzelf ontspannen.

Wat kan je verwachten?

We beginnen met een gesprek over wat er nu bij je speelt. Dan kom je op de massagetafel en door aanraking en massage maken we contact met je lichaam. Zo gaan we samen aandacht geven aan wat er voelbaar wil worden.

 

Wat je van mij mag ontvangen is mijn onverdeelde aandacht, mijn afstemming, mijn compassie, mijn ingevingen en mijn vermogen om lichtheid te brengen in zwaarte.

 

Ik maak gebruik van verschillende massagetechnieken, zoals: klassieke massage en haptische massage, holistic pulsing, voetreflexzone massage, bindweefselmassage en craniosacraal technieken of een psoasmassagebehandeling.

De psoas massage en het schriklichaam, een speciale massage bij rouw

In alles rondom rouw zit veel schrik. Een plotselinge dood, een onheilstijding, een slechte uitslag, een vriendin die niet goed op je reageert, de langdurige stress bij een vechtscheiding. De mechanismes die ons beschermen bij gevaar, waardoor we vechten vluchten of bevriezen, zijn ook bij verlies in eerste instantie beschermend. Het kan maken dat we tijdelijk verdoofd zijn, zodat de volle omvang nog niet helemaal doordringt en het kan maken dat we kunnen blijven handelen. Dat we kunnen zorgen voor een uitvaart of voor de kinderen. De adrenaline die vrijkomt bij grote schrik kan heel krachtig zijn in het verdoven van pijn. Als deze energie (te lang) vast gaat zitten, als pijn niet erkend wordt, als rouw niet gevoeld wordt, als schrik niet ontladen kan worden dan slaat het zich op in ons lichaam. Dan gaat het ondergronds.

Psoas spier
Er is een spier diep in ons buikgebied, die verbonden is met het schriklichaam. Hij wordt ook wel de spier van de ziel genoemd. Schrik en trauma kunnen zich opslaan in deze spiergroep. Spanning in de psoas spier kan ook klachten elders in je lijf veroorzaken.

Een psoas-massage is eigenlijk een gekke naam is, omdat je de psoas niet direct kunt masseren. Wel kun je contact met deze spiermaken en hem op die manier indirect uitnodigen om te ontspannen. Het is een behandeling in twee sessies: de ene keer lig je op je buik en behandelen we schouders en rug en de tweede sessie lig je op je rug en benaderen we de psoas spier via je buik en benen. Ook geef ik je oefeningen mee, waarmee je leert hoe je deze spier zelf kunt ontspannen.

Hoe hebben anderen massagetherapie ervaren?

“Gisteren kon ik bij een massage van Corinne gaan voelen dat de druk op mijn schouder niet van buiten komt, maar van binnenuit, vanuit mijn gevoel dat ik overeind moet blijven en dat ik het alleen moet doen. Wat een verademing dat ik mocht gaan ontspannen. Ik neem de vraag mee, hoe ik meer kan gaan delen en hoe ik steun ga vragen. Het is een oud patroon, nu ik het zo duidelijk in mijn lichaam voel kán ik er wat mee.” Marjan

“Ik heb lijfelijk de pijn van mijn gebroken hart gevoeld. Toen ik er echt naartoe ging, kwam het beeld van stijgers in me op. Mijn hart staat in de stijgers en wordt zo gestut. Het zegt mij dat ik heel voorzichtig met mijzelf mag zijn. Kleine stapjes en lief zijn voor mijn fragiele staat…”Birgitte

“In het begin voelde ik alleen maar hoe ontzettend moe ik ben en dat ik maar doorga. Compassie voor mijn moeheid hebben viel niet mee. Maar sinds ik het meer toesta en ernaar luister, sta ik mijzelf veel meer rustige momenten toe.”Toos

“Ik draafde maar door, er waren sinds de miskraam weinig momenten dat ik stil durfde te staan. Door de sessies bij jou ben ik naar die angst gaan kijken. Stapje voor stapje durfde ik wat meer te gaan toelaten van mijn gevoel. Zo fijn dat het echt in kleine stapjes kon gaan, dan kan ik er beter bij blijven.”Mirte

Vergoeding en kosten

losse sessie

€ 95

Je krijgt bij het traject na iedere sessie een factuur van € 85 die je kunt indienen bij je zorgverzekeraar. Wil je geen traject, maar af en toe een losse sessie, dat kan natuurlijk ook. Bij het boeken van losse sessies ontvang je een factuur van € 95

* Onder nummer 06013. Daarnaast ben ik aangesloten bij de koepelorganisatie RBCZ (Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg) met licentienr. 601152R

Wanneer de prijs een belemmering vormt, is gespreide betaling mogelijk. Neem contact op voor de mogelijkheden.

  • Corinne de Graaf
  • Rouwen met Compassie
  • 0610694910

Rouwen met Compassie • Groen van Prinstererstraat 65-bg • Amsterdam-Westerpark