Lichaamsgerichte begeleiding bij rouw

moeder-verlies raakt diep

Als je moeder overlijdt verschuift alles

Zijn moeder is overleden. Hij komt bij mij omdat het zo verwarrend is, alles wat hij voelt en niet voelt.  En daar wil hij graag naar kijken. Bang dat hij misschien iets overslaat en uit zorg voor zijn kwetsbaarheid in deze periode. We hebben een mooi kennismakingsgesprek. Zo één waar ik direct contact voel. We constateren dat moeder-verlies diep raakt en dat dat niets te maken heeft met hoe oud zij was. ‘ In mij is een klein jongetje dat verdrietig is’, kan hij gaan voelen als we alle gevoelens die er zijn een beetje uitpluizen. ‘En er is ook een rust in mij voelbaar, iets dat het kan dragen’.

Luisteren diep in het lichaam

Op de massagetafel stemmen we af op zijn lichaam. Ik ben nieuwsgierig wat de aandacht gaat vragen: het kleine jongetje of de volwassen man die het kan dragen. Hij voelt een groot verschil tussen de linkerkant en de rechterkant van zijn lijf. Ik ook: links voelt zijn lijf als een poesje dat in mijn handen kruipt, rechts voelt koeler, daar kan ik weinig contact ervaren. Bijzonder hoe wij dit beiden kunnen voelen, op deze laag. In overleg blijven we bij zijn linkerkant. Het voelt hunkerend en uitreikend, dat zijn de woorden die opkomen. Hij vertelt spontaan over de relatie met zijn moeder. Die was liefdevol en warm. Én ook wat symbiotisch en claimend. Zijn vader was overleden toen hij jong was en hij heeft zich altijd verantwoordelijk gevoeld voor haar. ‘Zo gek, zegt hij, eigenlijk voel ik dat nu ook, alsof ik nog steeds voor haar moet zorgen, ik ben zo bang dat het anders niet goed gaat met haar’. Ik stel voor om in gedachten achter zijn moeder, haar moeder en oma te zetten, als steun voor haar. Zijn lichaam ontspant. Ook geven we daarna aandacht aan de rechterkant, mijn handen nodigen hem uit ook dat deel meer te gaan ‘bewonen’.

Systemisch werken via het lichaam


Ik volg dit jaar een nascholing: systemisch werken via het lichaam, ‘het roepen van de ziel’. Het is een bijzondere manier van werken. Via het lichaam zijn ook systemische invloeden te voelen. Dat wel zeggen invloeden uit het familiesysteem waar je uitkomt. Voor mij is het verrijkend om dit principe te integreren in mijn werk. Als je het een keer wilt ervaren, van harte welkom!

Deel dit blog
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Compassiebrief Rouwen met Compassie

Wil je ieder seizoen een mail van mij ontvangen met verhalen, tips voor boeken en inspiratie? Schrijf je dan in.
‘Verhalen van (h)erkenning en troost’

 • Corinne de Graaf
 • Rouwen met Compassie
 • 0610694910

Rouwen met Compassie • Groen van Prinstererstraat 65-bg • Amsterdam-Westerpark