Lichaamsgerichte begeleiding bij rouw

schrik in je lijf

Schrik in je lichaam
Een week nadat ik mijn dochter uitzwaaide op Schiphol, zat ik naast haar in het ziekenhuis in Montevideo. Zij had een ernstige val op haar hoofd gemaakt. Gelukkig gaat het weer goed komen met haar, ze is aan het herstellen in Nederland en hoopt gauw haar reis weer te gaan vervolgen.

Toen een collega vroeg hoe het met mij was na mijn avontuur in Uruguay was mijn beschrijving : ‘Moe, niet in een flow, wat mopperig, slecht kunnen inslapen’. Haar reactie was: ‘hoe geschrókken ben jij?’ Zij sloeg de spijker op de kop. Geschrokken, ja dat was het woord dat erbij paste. Bij een collega massagetherapeut ben ik deze schrik lichamelijk gaan voelen en kon ik, dankzij haar zachte steunende handen wat gaan loslaten van de schrik. Het was voor mij heel leerzaam om dat zelf zo dichtbij in mijn lijf te beleven.

Ik herken het zo bij mijn cliënten: bij een groot verlies is ook altijd ‘schrik’. Ons lichaam reageert heel fysiek op schrik met o.a. een verhoogde hartslag, alertheid, spierspanning en een versnelde ademhaling. Vaak laten wij deze spanning niet goed los en blijft ons lichaam lang in deze gespannen staat. In het begin is dat heel nuttig, omdat het je beschermt. Het kan zelfs heel eng voelen om te gaan ontspannen, omdat je, onbewust deze spanning nodig hebt om de pijn niet te veel te gaan voelen.
Het kan fijn zijn( en ook een beetje spannend) om, onder begeleiding, deze spanning bewuster te gaan ervaren en lokaliseren in je lichaam. Zo kun je  gaan voelen waar je misschien al wat mag gaan loslaten en ontspannen. Zo kan je  lichaam gaan ontschrikken en verzachten. Dit vraagt geduld en compassie met je schrik en pijn, . In een ontspannen lichaam kun je het licht meer toelaten.
Misschien resoneert er bij het lezen van dit stukje al wat in jouw lichaam? En wil je dat gevoel wat verder onderzoeken?
Je bent van harte welkom!

Deel dit blog
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Compassiebrief Rouwen met Compassie

Wil je ieder seizoen een mail van mij ontvangen met verhalen, tips voor boeken en inspiratie? Schrijf je dan in.
‘Verhalen van (h)erkenning en troost’

 • Corinne de Graaf
 • Rouwen met Compassie
 • 0610694910

Rouwen met Compassie • Groen van Prinstererstraat 65-bg • Amsterdam-Westerpark