Lichaamsgerichte begeleiding bij rouw

Trouw aan jou

Misschien gaat rouwen wel over trouw zijn aan wat je lijf wil, dat wordt steeds vaker zichtbaar in mijn praktijk. Je lichaam weet het vaak zoveel beter dan je hoofd, het kan zo heilzaam zijn daar naar te luisteren.

Marieke

Haar man is drie geleden overleden, na een zwaar proces van ziekzijn, chemo’s en behandelingen. Zij was zwanger van hun derde kind. Zij is een doorzetter, zij redt het, zij gaat door. Haar voornemen voor 2017 is om weer meer plezier te hebben. Haar hoofd vindt ook dat het maar eens over moet zijn.

Maar wat wil haar lijf?

Bij de massage voel ik hoe sterk haar rug voelt, daar draagt zij alles mee. Haar rug is warm en haar bekken voelt intens koud. Daar blijven mijn handen, ik masseer de aangespannen spieren, ik hoor af en toe een zucht en zie dat haar adem verdiept. Zij zegt dat zij weer beter kan uitademen. Haar buik rommelt en heel langzaam warmt haar bekken op. Als zij op haar rug draait laat ik mijn handen stil liggen onder haar stuitje en op haar onderbuik. ‘Ik voel me ondersteund’, geeft ze na een tijdje aan. ‘Mijn benen voelen opeens zo zwaar, ik hoef ze niet meer zo aan te spannen’. In het nagesprek komen we even terug om het gevoel van zich ondersteund voelen. ‘ Het is zo pijnlijk dat juist degene die mij nu zou kunnen troosten er niet meer is’. De ontspanning in haar bekkengebied, het lijfelijk ervaren van steun hebben haar verzacht én bekrachtigd. Ze gaat lichter naar huis.

Tinka

Haar moeder is overleden. Ze waren 4-handen-op-één-buik en dat zij er niet meer is is ondraaglijk groot. Op dit moment echter wordt ze in beslag genomen door zorgen over haar zoon.  Haar hoofd heeft het er heel druk mee.

Maar wat wil haar lijf?

Op de massagetafel maakt zij, via mijn hand onder haar bekken contact met haar koude buik. ‘Het is een holletje, waar ik in kan kruipen’, zijn de prachtige woorden. Langzaam-aan gaat ze ook verbinding voelen met haar hartgebied. Daar is verdriet voelbaar. Op mijn vraag hoe dat is geeft ze terug dat het heel goed voelt.’Ik voel opeens zo dat ik daar weer meer naar mag luisteren, gewoon omdat het er ís’. Zij gaat naar huis, haar gezicht is zo zacht. Zij is er weer.
Heb jij ook een dominant hoofd? Voel  je ook een verlangen om meer  te gaan voelen waar het echt voor jou over gaat? Wil jij weer trouwer zijn aan je lijf?  Maak dan gauw een afspraak! 

Deel dit blog
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Compassiebrief Rouwen met Compassie

Wil je ieder seizoen een mail van mij ontvangen met verhalen, tips voor boeken en inspiratie? Schrijf je dan in.
‘Verhalen van (h)erkenning en troost’

 • Corinne de Graaf
 • Rouwen met Compassie
 • 0610694910

Rouwen met Compassie • Groen van Prinstererstraat 65-bg • Amsterdam-Westerpark