Lichaamsgerichte begeleiding bij rouw

Van donker naar licht

Deze week sprak ik twee vriendinnen die de periode rondom kerst helemaal niet fijn vinden. Het is een tijd die hen confronteert met alleen-zijn. In het dagelijkse leven is dat helemaal niet zo’n issue, maar in deze periode, waar het kerst-sentiment overal vanaf druipt, schreeuwt alles om hen heen dat zij A L L E E N zijn (en de rest van de wereld niet).

Nu zijn deze vriendinnen allebei wijze vrouwen. Zij weten dat alles wat zij denken nooit helemaal de waarheid is. Zij zoeken naar manieren om stil te staan bij hun gevoelens en vinden, allebei op hun eigen manier, wegen om goed voor zichzelf te zijn deze periode waardoor zij zich niet helemaal verliezen. 

Ik werd er stil van, toen ik naar hen luisterde. Ik kon voelen dat de pijn die zij voelen eigenlijk rouw-pijn is en in de diepte gaat over verlies en gemis. Daar voelde ik zo’n zachtheid voor.

Gek genoeg voelde ik ook een opstandigheid. Niet naar hen, zeker niet, maar naar hoe we er met zijn allen toch ieder jaar in slagen deze tijd van het jaar te overladen met verwachtingen, beelden en plaatjes, sentimenten en druk, die ver staan van waar het (voor mij) eigenlijk over gaat in deze winterperiode. Voor mij gaat het, net als de natuur ons nu spiegelt, over in-keren en verstillen. En weten dat het weer lichter gaat worden.

Mijn kerstwensen voor mijn vriendinnen, voor jou en voor mezelf zijn ook dit jaar weer;

liefde en een beetje anarchie 

Ik wens je toe dat je je niet gek laat maken door alles wat moet en hoort met kerst. En dat je je met zorg en liefde kunt omringen. Dat je een knuffel vraagt en krijgt als je wilt en dat je er aan denkt om af en toe jezelf even een knuffel te geven. Dat je niets doet omdat het hoort, maar vooral doet wat nu bij je past.

lucht en adem

Ik wens je toe dat er lucht voor je is. Dat je kunt blijven ademen, in én uit. Dat je ook lekker naar buiten gaat, waar er nog meer lucht te happen is. Dat er ook lucht is omdat je kunt lachen en er ruimte is voor humor.

licht om het donker heen

Ik wens je licht toe, licht om het donker heen. Kaarslicht en zonlicht. Licht in je hoofd, licht in je lijf. Licht door mooie woorden of een fijn boek. Ik wens je kerstdagen waar gemis mag zijn in het licht.

Deel dit blog
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Compassiebrief Rouwen met Compassie

Wil je ieder seizoen een mail van mij ontvangen met verhalen, tips voor boeken en inspiratie? Schrijf je dan in.
‘Verhalen van (h)erkenning en troost’

 • Corinne de Graaf
 • Rouwen met Compassie
 • 0610694910

Rouwen met Compassie • Groen van Prinstererstraat 65-bg • Amsterdam-Westerpark