Lichaamsgerichte begeleiding bij rouw

verlies en winst

De vraag die je alleen zelf mag stellen 

“Wat heeft je  ziekte jou gebracht?”, was de vraag aan Hansje Bunschoten, de oud-zwemster die vorige maand is overleden. “Helemaal niets; pijn, vermoeidheid, onmacht en verlies van onafhankelijkheid” was haar antwoord.
Misschien is het niet voor iedereen bekend, maar mijn zoon heeft een hersentumor. Als je mij vraagt wat de hersentumor van mijn zoon mij heeft gebracht is mijn eerste reactie ook: helemaal niets goeds;  verdriet, onmacht en zorg. Maar toch…. en toch …., als ik preciezer ga voelen en denken, dan is het niet waar dat het mij ‘helemaal niets’ heeft gebracht. Door de situatie leer ik om te leven met ongewisse, ik leer dat ik me  nog steeds zorgeloos en blij kan voelen, ondanks dat. Ik heb ook geleerd bij pijn en verdriet te zijn, bij mezelf, maar ook bij anderen, ik ben daardoor beter geworden in mijn werk.  Ik leer, met vallen en opstaan zacht te zijn voor mezelf en mijn kwetsbaarheid hierin. Ik heb geleerd wat voor mij het allerbelangrijkste is in mijn leven.  En ik leer om te buigen voor hoe het leven gaan. Ik weet dat ik geen keuze heb in wat er gebeurt, maar wel in hoe ik er mee omga. Als ik meebeweeg dan kan ik me daarin ontspannen voelen.
Als ik zoek naar of zijn tumor mij  iets heeft gebracht impliceert dat niet dat ik het niet verschrikkelijk moeilijk vind. Laat ik  daarover duidelijk zijn: ik zou hier natuurlijk  NOOIT voor gekozen hebben. De groei bestaat naast de pijn en verdriet.

Is er winst bij verlies?

Maar toch………, als je te maken hebt met verlies, ziekte en rouw lijkt er altijd een moment te komen voor de vraag: heeft het mij ook wat gebracht? Het is een vraag die jij jezelf na verloop van tijd misschien gaat stellen. Een vraag waarvan je het niet kan verdragen als een ander hem stelt. Het  natuurlijk is geen op-en aftelsom in een  jaarrekening , geen verlies-winstrekening. Uiteraard niet, deze vraag onderzoeken is subtiel en genuanceerd. Het is een vraag die weerstand kan oproepen en je ook iets kan opleveren.
Deze week mocht ik mijn collega Ineke interviewen, over haar leven na het overlijden van haar man. Bij haar drong de vraag ‘ wie ben ik’ zich op in de jaren na zijn dood. Door veel innerlijk werk kon zij dat steeds meer gaan voelen. Zelf zegt ze zo mooi: ‘ik ben veel meer tot wasdom gekomen. Ik durf nu meer mijn koers te bepalen, zonder me te laten leiden door de buitenwacht’. Ook bij cliënten in mijn praktijk zie ik zulke indrukwekkende processen, zeker de cliënten die ik wat langer mag volgen.

heeft de ervaring je ook iets goeds gebracht? 

Zou je het fijn vinden en ben je er aan toe om met een klein groepje mensen, die allen een verlies of ziekteproces hebben meegemaakt, in een veilige omgeving eens voorzichtig stil te staan bij deze vraag? Zodat je zelf kunt zoeken naar jouw antwoorden en je je kunt laten inspireren door de antwoorden van anderen? Een middag om je groei waar te laten zijn én te eren.
Je bent van harte welkom op onderstaande middag. Je kunt me ook even bellen als je nog wat meer wilt weten (0610694910)

Wanneer: vrijdag 24 november 2017
Tijd: 14.00-16.30
Aantal deelnemers: maximaal 7
Kosten: € 40,-
Waar: Majanggracht 1 Amsterdam
Aanmelden: corinne@rouwenmetcompassie.nl

 
                                               
 
 

Deel dit blog
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Compassiebrief Rouwen met Compassie

Wil je ieder seizoen een mail van mij ontvangen met verhalen, tips voor boeken en inspiratie? Schrijf je dan in.
‘Verhalen van (h)erkenning en troost’

 • Corinne de Graaf
 • Rouwen met Compassie
 • 0610694910

Rouwen met Compassie • Groen van Prinstererstraat 65-bg • Amsterdam-Westerpark